20 Şubat 2013 Çarşamba

SÜT KAYMAĞI KURABİYESİ

Çocukluk günlerimin anne eli değmiş kurabiyelerinin tarifini bugün sizlerle paylaşmak istiyorum.Hepimizin anılarında, çocukluğumuzda annelerimizin yaptığı bir ikram vardır.Hani hatıralarınızı canlandırınca sanki gerçekmiş gibi kokusu burnunuza gelir,işte o kokulardan birisidir süt kaymağı kurabiyesi. Annemin beyaz çinko bir tenceresi vardı, kurabiyeler o tencerenin içinde hiç eksilmezdi. Çünkü eksildikçe yenisi yapılarak konulurdu o tencereye.Kuzenlerim Fethiye'den gelir,  mutfağa koşup halacım kurabiyen var değil mi diyerek tencerenin kapağını açarlardı kucaklaştıktan sonra.Evimizden o mis gibi kurabiye kokusu hiç eksik olmazdı.Ama şu bir gerçek ki ne yaparsam yapayım anneminki gibi olmuyor.Annem hala yapar kurabiyeleri ,aralıklı koysa bile o kadar kabarırlar ki birbirlerinden bıçak yardımıyla ayrılırlar.Canım annemi Allah bizim başımızdan eksik etmesin,ben hep onun lezzetli ellerinden yiyeyim o kurabiyeyi.Annemin bütün gün arkadaşları da kurabiyelerin tarifini alıp her seferinde seninki gibi olmuyor Hafizecim derler.Annem yaptığında bir de onun yaptığının fotoğrafını paylaşayım sizlerle.Tabii bu kurabiyeleri yapabilmek için işlenmemiş köy sütü almak gerekiyor.Ben yaklaşık bir yıldır evime uht edilmiş süt ve homojenize edilmiş yoğurt almıyorum.Aydın bu açıdan çok güzel,haftanın her günü pazar var ve köylüler süt getirip satıyorlar diğer şehirlerde de imkanı olanlar lütfen yoğurtlarını kendileri yapsınlar eğer açık süt bulamıyorlarsa da uht edilmiş yerine en azından pastörize süt kullansınlar.Doğum doktorum sevgili Ömer Südekan'ın, bir profesörün röportajını paylaştığı günden beri süt ve yoğurt konusunda çok hassasım.O röportajı internetten bulabilirsem sizlerle de paylaşayım.Şimdi tarife geçelim.
                                       MALZEMELER

1)BİR KASE SÜT KAYMAĞI EĞER BİRİKTİREBİLDİYSENİZ DAHA FAZLASI DA OLUR

2)BİR FİNCAN ZEYTİNYAĞI

3)1 BARDAK ŞEKER(DAHA TATLI SEVİYORSANIZ 1,5 BARDAK OLABİLİR)

4)2 YUMURTA(BİR TANESİNİN BEYAZI ÜSTÜNE SÜRMAEK İÇİN AYRILACAK)

5)BİR ADET LİMON YA DA PORTAKAL KABUĞU RENDESİ

6)BİR PAKET VANİLYA

7)BİR TATLI KAŞIĞI KARBONAT

8)BİRKAÇ DAMLA LİMON SUYU

9)ALDIĞI KADAR UN

                                              YAPILIŞI

●YUMURTALARDAN BİRİNİN BEYAZINI AYIRARAK BİR KABIN İÇİNE KIRIYORUZ.ÜZERİNE ŞEKERİMİZİ,LİMON KABUĞU RENDESİNİ,VANİLYA,ZEYTİNYAĞI VE SÜT KAYMAĞIMIZI EKLEYEREK BİR GÜZEL YOĞURUYORUZ .

●UNUMUZU EKLİYORUZ.UNUMUZUN ORTASINI BİRAZ AÇARAK KARBONATIMIZI KOYUYORUZ VE KARBONATIN KABARMASI İÇİN BİRKAÇ DAMLA LİMONUMUZU ÜZERİNE SIKIYORUZ.

●UN ÖLÇÜSÜ VEREMİYORUM ALACAĞI UN MİKTARI SÜT KAYMAĞININ MİKTARINA GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİR.FAKAT KLASİK KULAK MEMESİ KIVAMINDAN BİRAZ DAHA YUMUŞAK BİR HAMUR OLMASI GEREKİYOR.ELİMİZE HAFİF YAPIŞIR KIVAMDA KALACAK. YUVARLARKEN PARMAĞIMIZIN UCUNU ZEYTİNYAĞINA  BATIRIP AVUÇLARIMIZI HER SEFERİNDE HAMURUN YAPIŞMAMASI İÇİN  YAĞLAYACAĞIZ.EN SON ÜZERLERİNE YUMURTA BEYAZI SÜRECEĞİZ.180˚ ÖNCEDEN ISITILMIŞ FIRINA SÜRÜP ÜZERİ PEMBELEŞİNCEYE KADAR PİŞİRECEĞİZ.

●FIRINDAN ÇIKARDIĞIMIZ TEPSİNİN ÜZERİNE BİR TEPSİ DAHA KAPATIP TERLEYİP YUMUŞAK KALMASINI SAĞLAMALIYIZ YOKSA KURABİYELERİN ÜSTÜ SERTLEŞİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder